Categorie

Produttori

Pubblicità

Защитна функция на етеричните масла

Защитна функция на етеричните масла

Защитна функция на етеричните масла

Maggiori dettagli


0,00 лв tasse incl.

12 altri prodotti della stessa categoria:

Защитна функция на етеричните масла

Съществуват много начини, по които етеричните масла могат да оказват защитно или предпазно действие. Подобно на защитната роля, която изпълняват в растението (при много растения изпаряването на етеричното масло от повърхността има защитна роля срещу вредното действие на бактерии, гъбички или други вредители.), те предпазват и нас срещу бактерии, вируси, гъбички, паразити, алергени и токсини. След първия тест, проведен през 1887 г., са били правени още стотици, доказващи ефективността на етеричните масла срещу бактериите. Всички етерични масла имат антибактериални свойства, но всяко масло е ефикасно само срещу определен вид бактерии. Едновременно с това, макар и токсични спрямо бактериите, повечето масла са напълно безвредни по отношение на човешкия организъм, като най-добрият пример в този смисъл е маслото от чаен храст. То е най-резултатното и най-малко вредно антимикробно етерично масло (вижте таблицата). Действа и срещу кандида албиканс - гъбичка, причиняваща млечница (инфекция на устната лигавица), и срещу трихомонас вагиналис - микроорганизъм, водещ до инфекции на влагалището.

арматерапия

През 1971 г. бе публикувано индийско изследване, доказващо, че маслото от лимонова трева е по-ефикасно срещу стафилококус ауреус в сравнение с пеницилина и особено в сравнение със стрептомицина. Стафилококус ауреус е един от микроорганизмите, които са най-чувствителни спрямо етерични масла. Най-често се разпространява в инфектирани рани.

Валне лично потвърждава заключенията на лабораторни тестове по време на Втората световна война, когато в качеството си на военнополеви хирург е използвал разтвори от етерични масла като антисептични средства при обработката на огнестрелни наранявания. Всъщност етерични масла били прилагани със същата цел още през XVII в. В книгата си „Практическа ароматерапия" Валне цитира случай с 31 -годишен мъж, лекуван за белодробна туберкулоза през 1958 г. Препоръчана му била сериозна оперативна интервенция, но той отказал и вместо това се подложил на интензивна терапия. Ежедневно му били правени впръсквания в носа и ароматични клизми, които се оказали ефикасни, и след дванадесет години контролният преглед показал отлично здраве. Маслото от чесън, е друг мощен антисептик, използван при лечение на туберкулоза в една американска болница. Могат да бъдат цитирани много случаи на успешно излекуване на фактически всякакви видове инфекциозни заболявания с помощта на ароматерапията. Пионери в тази насока са група френски лекари, чието „тайно оръжие" се нарича аромаграма.

Вече споменахме, че плъхове, докосвани често с ръце в ранна възраст, имат по-стабилна имунна система в сравнение с тези, които са били лишени от такъв допир. Монтагю нарича това „твърде забележителна находка".

А натуристът Леон Хайтов заявява: „Съществуват сериозни доказателства за засилване на имунната функция след постигане на релаксация чрез масаж на меките тъкани."

Очевидно както масажът, така и етеричните масла по различни пътища са в състояние да увеличат естествените защитни сили на организма. Следва да се подчертае, че твърде вероятно е този процес да бъде по-ефикасен при индивид, който е релаксиран по време на лечението. Тук става въпрос за всички елементи на ароматерапевтичната процедура — масаж, етерични масла и релаксация. Всеки човек в „състояние на изтощение" или предразположен към инфекция би извлякъл полза от имуностимулиращите ефекти на ароматерапията.

Днес твърдението, че чесънът разрежда кръвта, има научно обяснение и се свързва с наскоро идентифицираното вещество, наречено „ажоене" - съставка на пресния чесън. В ход са клинични изпитания за използването му при лечение на тромбоза и за предотвратяване на кръвосъсирване по време на хирургически операции.


Аромаграма

Аромаграмата представлява холистичен подход при лечение на инфекции. В основни линии това е вземане на проба от инфектирания участък на пациента, „култивиране" в лабораторни условия (което води до бързо размножаване на бактериите), последвано от тестване на 10-15 различни есенции с цел да се установи кои от тях са най-ефикасни. След това три или четири от тези масла се предписват на болния, обикновено през устата под форма на капсули. По този начин лекарят е сигурен, че е намерил най-подходящото лечебно средство за всеки отделен пациент. Тук дори не е необходимо да се знае точно кои са микроорганизмите, причинители на инфекцията. Не всички френски лекари ароматерапевти са поддръжници на холистичните принципи, но на практика всички се доверяват на аромаграмата.

За целта се използват чисти съдове. Точно отмерена капка от всяко етерично масло, подлежащо на тестване, се капва върху бактериална култура (посявка на бактерии върху подходяща среда).

След няколко часа се появява видим кръг около всяка капка есенция, която е била способна да убие бактериите. Диаметърът на кръга, наречен зона на потискане, се измерва внимателно в милиметри. Колкото по-обширна е тази зона, толкова по-ефикасно е етеричното масло срещу бактериите в културата. Когато то не оказва никакво въздействие, зоната на потискане (кръгът) липсва.

Хипотетичен пример за аромаграма. Шест различни етерични масла, означени с цифри, са подложени на тест срещу бактериална култура от тялото на пациент. Защрихованият участък се интерпретира като „зона на потискане" и показва доколко е ефикасно срещу микроорганизмите всяко от тестуваните масла. В конкретния случай за лечение могат да бъдат използвани етерични масла 3 и 5.
аромаграма
Ефикасност на етеричните масла срещу гъбички

Голяма част от етеричните масла се оказват ефикасни срещу гъбичките, причинители на много чести заболявания като млечница (афтозен стоматит), трихофития и спортно стъпало. Несъмнено вирусите са най-коварните от всички микроорганизми. За разлика от бактериите, след инвазия в тялото те взимат връх над клетките и затова идентифицирането им и противодействието от страна на имунната система е изключително трудно. Сред проблемите, причинявани от вируси, трябва да споменем настинките, грипа, херпеса (всичките му разновидности), варицелата (лещенката) и морбилито (дребната шарка). Малко са веществата, естествени или синтетични, които дават резултати в подобни случаи, но между тях има и етерични масла. Списъкът включва канела, мащерка, черен пипер, евкалипт, чаен храст (при някои вируси на грип и настинка), лавандула (херпес симплекс или при рани, причинени от студ; вероятно и при херпес на гениталиите) и здравец (при херпес зостер). Тъй като съществуват солидни доказателства за антивирусния ефект на някои от маслата, особено по отношение на грипа, следва да се помисли дали ароматерапията не би могла да съдейства за разрешаване на проблема СПИН.

Ефикасност на етеричните масла срещу паразити

Етеричните масла са също така много ефикасни срещу паразити, например въшки, кърлежи, краста, чревни тении и трихомонади. Въпреки че са токсични по отношение на паразитите, маслата не проявяват никаква токсичност спрямо човешкия организъм. Бензилбензоатът - ароматен химикал, е едно от малкото официално признати ароматични вещества. Прилага се външно при лечението на краста. Бензилбензоатът се намира в натурално състояние в маслата от иланг-иланг, тубероза и зюмбюл, но в много малки количества. Антипаразитното действие на етеричните масла е всепризнато и е било използвано в продължение на последните 1000 години.

Антиоксидантен ефект на етеричните масла

Антитоксичният ефект на редица етерични масла се потвърждава от резултатното им противодействие срещу отровите на насекоми. Както лавандулата, така и чаеният храст помагат при ухапвания от комари, ужилвания от пчели или оси. Чаеният храст се използва при отровно ухапване от фуниевиден паяк, а лавандулата е известна с неутрализиращия си ефект по отношение на черния паяк вдовец. Това са двата най-отровни паяка, познати на човека, и ухапванията им обикновено са фатални. Някои етерични масла, по-специално розата, противодействат на токсините на алкохола. Смята се, че маслата от хвойна и корен от ангелика снижават високото съдържание на пикочна киселина в кръвта, което се наблюдава при подагра и ревматизъм. Определени етерични масла допринасят за елиминиране на други токсини от рода на уреята, оксалатната и млечната киселина. Има основание да вярваме, че ароматерапията би помогнала при решаването на проблеми, свързани с алергията. Много хора със сенна хрема се повлияват добре от розовото масло, а други алергични състояния, включително хранителните алергии, често биват коригирани от маслото на розата и на белия равнец.


Ефикасност на етеричните масла срещу инфекции

Като превантивно средство при инфекции ароматерапията оказва благоприятно действие по индиректен път. Възможността на тялото да се противопостави на инвазията (проникването на болестни причинители в организма), понякога означавана с термина инфекция, а друг път - алергия, може да бъде намалена в резултат на физическо, умствено или емоционално изтощение. Отговорът срещу инвазията се нарича имунна реакция и ако тя е напълно извадена от строя, тялото остава изцяло във властта на инвазиращия микроорганизъм. Подобен процес се наблюдава при пациенти с трансплантации, чиито имунни системи следва да бъдат потиснати, за да не може организмът на приемателя да отхвърли новите тъкани. Същият е случаят и при хора, заболели от СПИН. Днес се смята, че някои видове карциноми се дължат на имунна недостатъчност. Правени са опити за нейното стимулиране като форма на лечение на рака. В книгата си „Максимален имунитет" Майкъл А. Уейнър пише: „Векът на антибиотиците с бързи крачки отива към своя край. Поради огромния си брой вирусите и бактериите бурно еволюират и създават резистентни щамове (видове) на почти всички фармацевтични средства, създадени от човека. Положителната роля на превантивната медицина придобива все по-голямо значение." Етеричните масла не само че не притежават много от недостатъците, приписвани на антибиотиците, но също така засилват естествената способност за защита на тялото. Известно е, че много фактори я стимулират, включително доброто общо състояние, радостта, пълноценното хранене, повечето видове масаж и болшинството етерични масла. Според мен в следващите няколко години етеричните масла ще изместят в значителна степен антибиотиците.

Формиране на бели кръвни клетки

Има и твърдения, според които всички етерични масла съдействат за формиране на фагоцити, т. е. бели кръвни клетки, които лакомо изяждат инвазиращите бактерии. В една немска книга върху фармацевтичното приложение на етеричните масла, издадена през 1906 г., Рудолф Коберт отбелязва, че те стимулират образуването на антитоксини, което според него може да се приеме като една от най-съществените им функции. Способността на етеричните масла да въздействат върху имунната система е тема, обсъждана и от Ровести, който заявява, че подобен ефект се осъществява независимо от това, дали маслата са прилагани чрез масаж, инхалиране или през устата. Той цитира един свой съотечественик — Бенедиченти, който „предвижда създаване на препарати на базата на есенции от бергамот, лавандула и лимон, в състояние да стимулират лечебна левкоцитоза (увеличение броя на белите кръвни клетки) при различни видове инфекции". Други етерични масла се цитират като стимуланти на левкоцитозата. През 1964 г. в едно проучване на X. М. Гатфосе (син на автора, въвел термина ароматерапия) се доказва, че всички етерични масла засилват фагоцитозата, но в различна степен (фагоцитоза е способността на белите кръвни клетки да поглъщат проникналите в кръвта микроби).


Етеричните масла като разтворители

Етеричните масла са качествени разтворители. При разливане и след това избърсване повърхността става съвсем чиста и поради това могат да се използват за почистване подобно на чистия спирт. Най-ефикасни са маслата от лимон и грейпфрут, за които освен това знаем, че са способни да разтварят жлъчни камъни. Това се отдава на твърде високото им съдържание на терпени (65-95 %), особено в лимоненото. При лечение на жлъчни камъни Валне препоръчва масла от лимон, бор и терпентиново дърво, всичките богати на терпени. Ментата, розмаринът и бергамотът, макар и с по-ниско съдържание на терпени, също се оказват полезни в това отношение. Маслата от лайка, здравец, лимон и хвойна допринасят значително за разтваряне и изхвърляне на камъни чрез урината. Никоя от изброените есенции няма разлагащ или увреждащ ефект върху лигавичната мембрана и другите нормални телесни тъкани. Според биолога П. В. Маршесо етеричните масла „изчистват стените на кръвоносните съдове, жлъчния мехур, бъбреците и ставите, като с това допринасят за разтваряне на камъните и улесняват елиминирането им".

Пречистване на кръвта с етерични масла

Някои етерични масла действат като средства, пречистващи кръвта - например корените на ангеликата и хвойната, които, както бе вече изтъкнато, подпомагат отделянето на пикочна киселина и са полезни при лечение на подагра и ревматоиден артрит. Високите нива на урея в кръвта, съпътстващи някои бъбречни заболявания, биват снижавани от маслото на лайката, а млечната киселина - отпадъчен продукт на мускулната дейност, може да се изхвърли с помощта на маслата на лимоновата трева и розмарина, които са еднакво ефикасни при третиране на мускулни болки. Маршесо допълва, че етеричните масла „засилват кръвния и лимфния ток, с което стимулират елиминирането на остатъчни продукти от колоидално естество". Доколкото ми е известно, не съществуват солидни доказателства дали етеричните масла предотвратяват, или разтварят отлагания (съдържащи предимно холестерол) по стените на артериите. (Тези отлагания, наречени атероматозни плаки, водят до атеросклероза или втвърдяване на артериите, а понякога до мозъчен инсулт или ангина пекторис.) Независимо от това Валне препоръчва масла от чесън, лимон и хвойна при лечение на атеросклероза и може определено да се каже, че в случая става въпрос вероятно за превантивно или лечебно действие.

Етеричните масла като диуретици

Редица етерични масла активират отделянето по различни начини. Маршесо подчертава, че „те стимулират всички отводящи канали за елиминиране на отпадайте продукти и токсичните продукти от обмяната на веществата, стимулират дейността на кожните жлези, белите дробове, бъбреците и червата и по този начин оказват дезинтоксикиращо действие". Сред най-ефикасните диуретични (подпомагащи уринирането) есенции е хвойната, която оказва въздействие чрез усилване на филтриращата функция на бъбреците и чрез увеличаване на количеството на отделяния калий, натрий и хлор. Ограничен брой етерични масла, например розмаринът и риганът, действат като слабителни (очистителни) средства, а едно от най-скъпите - розовото масло, е най-ефикасно за тази цел. Други масла имат отхрачващо действие, стимулирайки изхвърлянето на гъст секрет от белите дробове и бронхиалните пътища. На практика те са полезни при всички дихателни заболявания, като най-резултатни в това отношение са евкалиптът, чаеният храст, лимонът, лавандулата, ментата и сандаловото дърво. Някои масла въздействат върху кожата, която се явява един от основните отделителни органи на тялото. Известни като судорифици (средства за изпотяване), те включват розмарина, исопа и лайката, чиято главна функция е да подпомагат отделянето чрез потните жлези. В общи линии етеричните масла оказват многостранен ефект в смисъл на усилване на процесите на прочистване на тялото и поддържането му свободно от излишество на отпадни продукти.



Ароматните Пръчици, инсенс пръчици и парфюмни пръчици са един оригинален подарък за Вас и вашите близки. В www.АроматниПръчици.com ще намерите най-голямото разнообразие от аромати и ухания. Ароматните пръчици са парфюм за вашия дом. Само от нашият електронен магазин www.АроматниПръчици.com можете поръчате и закупите Инсенси и Ароматни Пръчици за Ароматерапия на световно известни марки на неповторимо изгодни цени.

Възползвайте се от редовните разпродажби и намаления специално за клиентите на www.АроматниПръчици.com в секция Промоии и Оферти ! Поръчайте желаните от вас продукти и изберете най-удобния за вас начин на доставка !

Carrello  

prodotto (vuoto)